INNERLIJKE WAAROM

Leid jij je leven of leidt het leven jou?

Ik weet het nog goed, de dag dat ik besefte dat ik niet zelf achter het stuur zat van mijn leven. Ik liet me leiden door alles wat belangrijk was, of eigenlijk, wat toen belangrijk leek in mijn ogen. Ik rende elke dag van hot naar her, maar eigenlijk zonder echt doel voor ogen. Herken je dat? We staan vaak op de automatische piloot en komen elke dag weer ons bed uit om naar ons werk te gaan, de kinderen naar school te brengen. En onbewust worden we geleid door de waan van de dag. Het is prima om dingen op de automatische piloot te doen. Dit voorkomt namelijk een grote hoeveelheid aan prikkels. Zo is het fijn om niet elke dag te hoeven nadenken over hoe je tandenpoetst, je schoenen aan trekt of zoiets als het schudden van handen. Maar soms kan het goed zijn om even stil te staan bij waarom je doet wat je dagelijks doet.  Word je er nog blij van? Draagt het nog bij aan hoe jij je leven wilt leiden? 

In deze tijd, waarin het Corona virus alles behoorlijk opschudt, is alles niet meer zo vanzelfsprekend. Geen handen meer schudden, scholen zijn dicht, veel mensen werken thuis of hebben opeens geen werk meer. Anderen draaien meer overuren dan ooit. De helden in de vitale beroepen krijgen eindelijk de waardering die ze verdienen. Hopelijk ervaren ze ook dat ze er echt toe doen en geeft dat hen de energie om dagelijks met plezier naar hun werk te gaan, hoe moeilijk sommige momenten ook zullen zijn. Misschien is deze tijd juist een mooi moment om jezelf af te vragen: ga ik dagelijks nog met plezier de dag in en ga ik met een voldaan gevoel naar bed? Door de automatische piloot eraf te halen en terug te schakelen, en stil te staan bij wat je drijft en waar je voldoening uit haalt, kan het je helpen om meer richting te geven aan je leven.

Wat is jouw ‘innerlijke waarom’?

Wil je weten wat jou beweegt, wat jouw drijfveren zijn en wat jouw innerlijke waarom is? Dan is dit wellicht het moment om hierbij stil te staan. Dit is niet iets wat je in één dag doet, dus geef jezelf echt de tijd om dit te onderzoeken. Hieronder staat een aantal vragen die jou kunnen helpen bij het vinden van jouw persoonlijke missie.

  1. Van welke (kleine) dingen word jij blij en vergeet je de tijd?
  2. Welke waarden zijn belangrijk voor jou?
  3. Wat zou er veranderen in jouw werk als jij je hart volgt?
  4. Wanneer heb je het gevoel dat je zinvol bezig bent en voel je je echt van toegevoegde waarde? En voor wie?
  5. Wat verbindt jou met de organisatie waar je voor werkt?
  6. Welke verandering wil jij teweegbrengen in de wereld?
  7. Hoe zou je herinnerd willen worden door anderen?

Hoe ga je te werk?

“Grote vragen”, denk je misschien. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Stil staan bij jouw ‘inner why’ kun je doen door bovenstaande vragen eens met iemand samen te bespreken. Mijn ervaring is dat je een heel mooi gesprek krijgt als je deze vragen stelt aan je partner, een goede vriend of misschien wel een dierbare collega. Maar natuurlijk kun je het ook alleen doen en het eens voor jezelf opschrijven. 

Zorg voor een rustige omgeving

Een tip; creëer een rustige omgeving waar je niet gestoord wordt. Dit kun je doen door de natuur in te gaan voor een lekkere wandeling en laat de vragen eens door je hoofd gaan en belangrijker nog: probeer te voelen wat het met je doet en wat er in je omgaat.  Of doe eerst een aandachtsoefening en probeer de aandacht naar binnen te brengen door jouw ademhaling te observeren. Maar zorg dat je hoofd leeg is, zodat je echt de aandacht hiervoor hebt en geen andere prikkels om je heen hebt. 

Ommekeer in mijn leven

Het vinden van mijn innerlijke waarom heeft mij een ommekeer gebracht in mijn leven. Ik zie het als mijn kompas. Het helpt mij dagelijks om te bepalen of ik nog de juiste richting op ga, ook tijdens moeilijkere perioden. Gun jezelf ook zo’n kompas en durf eens stil te staan bij wat jou beweegt.

Meer weten over jouw innerlijke waarom?

Jouw innerlijke waarom wordt ook wel ‘purpose’, je ‘inner why’ of jouw ‘ikigai’ genoemd. Wil je hier meer over lezen. In de boeken Ikigai of Vitalogie kun je meer lezen en vind je nog een andere oefening om jouw innerlijke waarom of jouw ikigai naar boven te halen.

Heb je liever hulp bij jouw eigen zingevingsvraagstuk, dan kun je ook een coach inschakelen. Wil je hier meer over weten of van gedachten wisselen over jouw innerlijke waarom, neem dan contact op met Marleen Kromkamp via info@for-rest.nl.

Over de auteur: Marleen Kromkamp

Ik ben Marleen Kromkamp en ik werk als Vitaloog, yogadocent en trainer/coach bij For-rest en ik begeleid mensen en organisaties naar een vitaler, gelukkiger en zinvoller leven. Mijn innerlijke waarom is de wereld een stukje mooier maken en mensen (innerlijke) rust te brengen, zodat ze kunnen handelen vanuit hun eigen kracht en talenten.