Een Winterslaap voor de mens, is zo gek nog niet

Een winterslaap of winterrust is in het dierenrijk heel normaal. Alles gaat dan op een lager pitje. De hartslag gaat om laag, de ademhaling gaat trager en ook de lichaamstemperatuur gaat naar beneden. Soms zelfs rondom het vriespunt .De reden hiervoor is dat er onvoldoende voedsel beschikbaar is. Op die manier besparen ze energie.

Maar hoe zit dit voor jou als mens? Voor de mens is er voldoende voedsel beschikbaar, dus is een winterslaap niet nodig. Denk je… Maar aangezien wij zelf ook onderdeel van de natuur zijn, is het toch raadzaam het natuurlijk ritme van de seizoenen te volgen.

In de winter komt de natuur tot rust

In de winter is de natuur in rust en  wachten de zaadjes rustig af tot ze in de lente mogen ontkiemen. Deze periode kun je bij uitstek gebruiken om te reflecteren en jouw eigen batterij weer op te laden. Een vruchtbare bodem creëren waar de zaadjes in kunnen groeien. Laat de winter een spiegel zijn en vraag jezelf af wat is jouw relatie met rust. Gun jij jezelf momenten om echt tot rust te komen?

Vroeger stond rust ver van mij af en kon ik daar geen contact mee maken. Ik was altijd in de weer en kon moeilijk ontspannen. Sinds ik meer meebeweeg met het ritme van de seizoenen is de winter voor mij een periode van verstilling, rust en ontspanning. In deze tijd neem ik ook de tijd om naar binnen te keren, te bezinnen en zaadjes te planten die straks tot bloei mogen komen.  

Dus nog even niet vol in de 5e versnelling, maar tijd nemen voor yoga, meditatie, boswandelingen en vanuit rust en stilte mogen creëren. 

Bouw vaste rustmomenten in

Afgelopen weken heb ik veel mensen gesproken over nieuwe voornemens en intenties. Bijna allemaal hadden ze te maken met meer rust willen nemen of een betere balans. Dus blijkbaar is er een enorme behoefte. Waarom lukt het dan niet in de praktijk?  De uitdaging is om je niet direct mee te laten voeren in de hectiek van het leven.

Wat werkt wel?

  • Zorg dat rust een onderdeel wordt van jouw dagelijks leven
  • Bouw vaste rust momenten in over de dag of de week.
  • Word je bewust van jouw eigen flow van energie. Als je weet wat energieke uurtjes en energie dipjes zijn gedurende dag en je richt je dag daar naar in. Dan kun je veel meer meebewegen met jouw flow.

Tijdens het Flow your life jaarprogramma, dat start in het begin van de lente, gaan we dieper in hoe je kan meebewegen met  de seizoenen. En leer je hoe de seizoenen je kunnen ondersteunen in eigen flow en transformatie. 

Binnenkort zal ik meer delen over hoe de afgelopen bezinningsperiode mij weer tot nieuwe keuzes bracht. Weer terug in de flow.

#flowyourlife #verstilling #winterslaap #rust #yoga #adem #natuur #jaarprogramma #transformatie