Herfstdip symptomen en voorkomen: wat te doen

Last van een herfstdipje of najaarsmoeheid?  De overgang van de zomer naar de herfst brengt soms erge vermoeidheid, onrust of andere strubbelingen met zich mee. Herken je dat?

Dit jaar kwam het herfstdipje, of liever gezegd herfstdip, ook bij mij voorbij. Terwijl de herfst toch echt mijn favoriete seizoen is, is mijn eerste neiging NEGEREN die dip! Gewoon doorgaan!  Maar ja, ik weet natuurlijk dat dat niet de oplossing is en door de klachten lukte dit ook simpelweg niet. En net als met zoveel dingen, ontkennen heeft geen zin.

Wat zijn symptomen van een herfstdip?

De symptomen die je veel hoort bij een herfstdipje zijn extreme vermoeidheid, somberheid, lusteloosheid, maar ook verlies van concentratie. Je geniet minder van dingen. Ook de neiging je terug te trekken en de behoefte om meer te slapen zijn voorkomende symptomen. Wil je weten of je last hebt van een herfstdip of herfstdepressie. Herken je meerdere herfstdip symptomen, op deze site kun je een test doen of je er gevoelig voor bent.

In de herfst worden de dagen korter… 

Een theorie waarom zo’n herfstdip ontstaat, is vanwege onze biologische klok. De dagen worden weer korter en we nemen minder zonlicht op. Onze biologische klok raakt uit balans en doordat we minder zonlicht tot ons krijgen, maken we meer melatonine aan. Het stofje waar we moe van worden. Dit stofje heeft ook weer invloed op het stofje serotonine, ons gelukshormoon. Oftewel onze hormoonhuishouding is uit balans en dat merken we in ons dagelijks leven.

Wat kun je doen aan een herfstdip?

Hieronder een aantal tips die je helpen om van je herfstdip af te komen.

  1. Ontken het niet en luister naar je lichaam 

Waar we in de zomer meer naar buiten treden, is de herfst het seizoen waar we weer meer naar binnen keren. Het is een uitnodiging om te voelen hoe het met je gaat. Luister naar je lichaam en voel wat je nodig hebt. Als dat een extra powernap is tussen de middag, geef daar dan aan toe. Of als flink sporten nu niet goed voelt, kies je nu voor bijvoorbeeld een zachtere vorm van yoga of een mooie herfstwandeling.

  1. Beweeg en ga naar buiten

Belangrijk om voldoende te blijven bewegen en genoeg daglicht op te nemen. Dus zorg er voor dat je dagelijks een wandeling maakt en voldoende frisse lucht binnen krijgt en geniet van de prachtige kleuren in de natuur.

  1. Blijf gezond eten om een herfstdip tegen te gaan

De neiging van het najaar is om weer sneller iets lekkers tot je te nemen. De pepernoten liggen tenslotte al weer in de winkel. Probeer snelle suikers zoveel mogelijk te laten staan en kies voor gezond en voedzaam eten. Ook kun je laten checken via een specialist of je vitamines op peil zijn of dat je bijvoorbeeld vitamine D moet bij slikken.

  1. Ademhaling en mindfulness

Als sombere gedachten en negatieve emoties de overhand krijgen, willen we die vaak niet voelen. We proberen ze te onderdrukken en willen er van weg. Bewust je aandacht te brengen naar je ademhaling helpt je ruimte te geven aan deze negatieve emoties en sombere gedachtes los te laten. Door bepaalde ademhalingstechnieken toe te passen, kan je juist emoties verwerken en loslaten. Bewust ademen kalmeert ook het zenuwstelsel en kan leiden tot een betere gezondheid en meer energie.

Hopelijk helpen bovenstaande tips jou om je uit je herfstdip te laten komen, zodat je kan genieten van dit prachtige seizoen.

Ik wens je een prachtige herfst!