Meer rust in je werkdag-tips

Eenvoudige manieren om rustig je werkdag door te komen

Het werkende leven kan hectisch en veeleisend zijn, waardoor het soms moeilijk is om een gevoel van rust te behouden gedurende de werkdag. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige en effectieve manieren om meer rust te brengen in je dagelijkse werkzaamheden. Hier zijn 10 tips om je te helpen rust en ontspanning te ervaren tijdens een drukke werkdag.

10 tips voor meer rust in je werkdag

 • Start de dag in rust
  Vaak zijn we geneigd om zodra we uit bed komen direct in de actie te gaan. Ons gaspedaal (en daarmee onze stress hormonen) wordt dan direct ingetrapt, waardoor je al gestrest aan je dag begint. Een rustige ochtend routine kan een positieve impact hebben op je algehele welzijn en je in staat stellen om uitdagingen van de dag met veerkracht aan te gaan.
 • Zorg voor een georganiseerde start
  Een rommelige start van de dag kan zorgen voor een stressvolle dag. Neem de tijd om je werkplek op te ruimen, je takenlijst en jouw prioriteiten voor die dag helder te hebben. Een georganiseerde start zorgt voor helderheid en helpt je stress te verminderen. 
 • Zet jezelf op nummer 1
  Ben jij ook iemand het liefst op alles ja zegt en iedereen wilt helpen? Een mooie eigenschap natuurlijk, maar dit gaat zeker ten koste van jou zelf. Beoordeel wat haalbaar is en wat je die dag wel en niet op kan pakken. Zet je zelf op nummer 1 en zeg iets vaker nee.
 • Neem bewust pauzes
  In plaats van snel je lunch achter je bureau te eten, neem de tijd om bewust te eten en een korte wandeling te maken. Dit helpt niet alleen bij de spijsvertering, maar geeft je ook de kans om even afstand te nemen van je werk.
 • Zorg voor een aantal korte adembreaks
  Neem een paar korte pauzemomenten op de dag om een korte ademhalingsoefening of mindfulness oefening te doen. Deze korte pauzes helpen je om je gedachtestroom te vertragen en je stressniveau te verminderen. Door te focussen op een langere uitademing kun je jouw zenuwstelsel meer tot rust brengen.
 • Ga van timemanagement naar energiemanagement
  Timemanagement is essentieel voor een rustige werkdag. Maar wist je dat energiemanagement nog veel belangrijker is om je dag productiever en ontspannen door te komen? Ga bijvoorbeeld voor jezelf na op welk moment je op de dag de meest energie hebt. Plan dan de taken waarvoor je helder en gefocust moet zijn. In het boek Energyboost kun je meer lezen over hoe je jouw energie beter kunt benutten.
 • De belangrijkste zaken eerst
  Start je werkdag, nadat je jouw prioriteiten hebt gesteld, met de belangrijkste klus voor die dag. Dan zorg je ervoor dat je niet aan het einde van de dag nog aan het stressen bent om die belangrijke taak af te ronden.
 • Herken je moment van terugschakelen
  Vaak is er een moment op de dag, dat we de spanning voelen oplopen. Misschien heb je dan de neiging om er een tandje boven op te gooien. Dit is het moment dat we ons stressniveau verhogen. Doe dan juist het tegenovergestelde: schakel een versnelling terug. Stop voor een moment waar je mee bezig bent en doe iets waar je weer rustiger van wordt. Neem een korte pauze en breng je aandacht naar je ademhaling of ga even naar buiten. Door je te focussen op je uitademing en langzaam met getuite mond uit te ademen, laten we ons lijf en hersenen weten dat we weer mogen ontspannen, waardoor je daarna weer meer gefocust en vooral meer ontspannen kunt werken.
 • Reflecteer aan het einde van de werkdag
  Neem aan het einde van de werkdag de tijd om te reflecteren op wat goed ging en wat beter kan. Deze reflectiemomenten helpen je niet alleen te leren van je ervaringen, maar helpen je ook om je werk los te laten en met een gerust hart naar huis te gaan.
 • Benoem waar je tevreden over bent
  Ons werk is nooit af, waardoor we vaak met een negatief gevoel de werkdag afsluiten. Negatieve gedachten zorgen ervoor dat we ons stresssysteem aanzetten. Door de werkdag positief af te sluiten en bewust te benoemen waar je tevreden over bent, laat je positiever over jezelf denken en voelen en ga je met een rustig en tevreden gevoel naar huis.

Door deze praktische tips in je dagelijkse routine op te nemen, kun je de rust in je werkdag vergroten en een gezonde balans tussen werk en ontspanning creëren. Neem de controle over je werkomgeving en ervaar de voordelen van een rustige en productieve dag.

Wil je ook meer rust creëren op de werkvloer? For-rest brengt rust en balans in de hectiek van het bedrijfsleven. Door middel van coaching, workshops en trainingen en het integreren van ademwerk gedurende de werkdag helpt For-rest jou weer regie te nemen over werkstress.