Beste ademhaling: waarom is ademhalen door de neus het beste?

Je bent je er niet altijd van bewust hoe je ademt. Maar het kan je veel voordelen opleveren om hier af en toe eens op te letten. Om maar eens te beginnen met waar komt de lucht je lijf binnen. Via je mond of via je neus? En wat is de beste ademhaling? Ademhalen door je neus of door je mond?

De beste ademhaling is door je neus, maar waarom is ademen door je neus het beste?

waarom is ademen door je neus het beste?

We hebben de neus niet voor niets gekregen. De neus heeft een functie om ons gezond te houden. Hieronder lees je waarom ademen door je neus het beste is. Ademhalen via de neus heeft namelijk vele belangrijke functies. De 3 belangrijkste op een rij:

  1. De neus dient als filter. De kleine haartjes in je neus zorgen ervoor dat alle kleine stofjes, zoals pollen, bacteriën en andere gifstoffen worden tegen gehouden. 
  2. Als je door de neus ademt, wordt de lucht verrijkt met stikstofoxiden (NO). In de hele stikstofdiscussie denk je misschien dat is foute boel. Maar in dit geval is het heel positief. Dit stofje helpt je namelijk je vaten te ontspannen waardoor je bloed beter gaat stromen. Ook helpt het om zuurstof beter op te nemen in de longen en bacteriën te bestrijden. 
  3. Je neus functioneert als temperatuur en vochtregelaar. Bv In de winter, wanneer het koud is buiten, verwarmt je neus de lucht wat beter is voor je longen.

Voordelen van een neusademhaling

Het heeft dus veel voordelen om via de neus te ademen en dit zou je dan ook in 99% van de gevallen eigenlijk moeten doen. Hier nog even de voordelen van ademhalen door je neus op een rij:

  1. Als je door neus ademt help je je lichaam eigenlijk optimaal zuurstof op te nemen. 
  2. Als je meer door je neus ademt, verlaagt dit je stressniveau doordat het je ademhalingsfrequentie, je hartslag maar ook dus de spanning op je bloedvaten en spieren verlaagt. 
  3. Gezonder gebit. Als je door je mond ademt, komt er meer droge lucht naar binnen, wat invloed heeft op de zuurtegraad en bacteriën in je mond
  4. Je neus filter helpt dus virussen te bestrijden. 
  5. Het verkleint ook nog eens de kans op snurken. Je snurkt namelijk vooral als je door je mond ademt. Dus het beste kun je ‘s nachts je mond dicht tapen

De beste ademhaling is dus door de neus. Hopelijk hebben de voordelen van een neusademhaling je enthousiast gemaakt om hierop te gaan letten. Probeer dus iedere keer als je bewust wordt dat je door je mond ademt te switchen naar een neusademhaling. 

Veel succes!!

Zou je jouw ademhaling samen met een ademexpert willen bekijken? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

waarom is ademen door je neus het beste
waarom is ademen door je neus het beste