Een breathwork workshop, iets voor mij?

Ademen, iets wat we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, kan een krachtig hulpmiddel zijn voor jouw emotionele, fysieke en mentale welzijn. In de afgelopen jaren is breathwork, ook wel bekend als ademwerk, heel populair geworden. En dat is natuurlijk niet voor niets. In deze blog vertel ik je meer over wat de voordelen van een breathwork workshop zijn en wat je kunt verwachten.

Waarom breathwork?

Waarom zou je aan een breathwork- of ademworkshop willen deelnemen? Ademwerk kan een waardevol instrument zijn als je bepaalde facetten in je leven, gezondheid of welzijn wilt veranderen. Hieronder kun je lezen waarom het iets voor je kan zijn en welke voordelen het oplevert.

 • Leren omgaan met stress
  Als je meer bewust wordt van jouw ademhaling, is het een krachtig middel om gedurende jouw (werk)dag stress los te laten. Tijdens een breathwork workshop krijg je gerichte ademhalingtechnieken die je kunt gebruiken in jouw dagelijks leven.
 • De sleutel tot ontspannen
  Ook als je het moeilijk vindt om te ontspannen, is de adem een perfecte ingang om te leren ontspannen. In een ademworkshop krijg je bewuste ademhalingstechnieken die jou helpen om het zenuwstelsel te kalmeren. Hierdoor kun je op een dieper niveau leren ontspannen.
 • Meer energie en vitaliteit ervaren
  De meeste mensen gebruiken maar een beperkt % van hun longcapaciteit. Dit hoeft niet erg te zijn. Wel kun je meer energie en vitaliteit ervaren als je optimaal leert ademen. Breathwork stimuleert de circulatie van zuurstof in je lichaam wat kan leiden tot meer energie en vitaliteit. 
 • Rust in je hoofd
  Als je veel onrust hebt in je hoofd, door veel gedachtes of piekeren, kan je soms een neerslachtig of gehaast gevoel geven of je het idee geven dat je niet vooruitkomt. In een breathwork workshop krijg je handvatten en gerichte ademhalingsoefeningen hoe je regie kan krijgen over je gedachten en hoe je meer mindfull kan leven.
 • Ontladen van emoties
  Door onze ervaringen in het dagelijks leven, slaan we emoties op in ons lichaam. Dit komt omdat we niet altijd de ruimte hebben om emoties los te laten, waardoor we ze opkroppen en ze vastzetten in ons lijf. Een breathwork sessie biedt jou de ruimte om eventuele emotionele blokkades te verkennen en los te laten.

Wat kan je verwachten in een breathwork workshop?

Leren ademen? Dat klinkt misschien gek. Het is immers het eerste dat we doen als we geboren worden. Maar bewust ademen en onze ademhaling inzetten om hier voordelen van te ondervinden doen we niet elke dag. Dus wat kan je eigenlijk verwachten in een breathwork workshop?

 • In een ademworkshop krijg je meer kennis over de ademhaling en de relatie met jouw zenuwstelsel, waardoor je bewuster je adem kan inzetten om jouw gezondheid en welzijn te verbeteren
 • Je word je meer bewust van jouw lichaam en adem zodat je beter en eerder leert luisteren naar de signalen van jouw lijf
 • Je krijgt meerdere, concrete en praktische ademhalingstechnieken die je kunt inzetten in het dagelijks leven
 • Een ademworkshop wordt altijd begeleid door een facilitator of ademcoach in verschillende ademhalingstechnieken. Hierdoor kun je je overgeven aan het moment en je echt mag ontspannen.
 • Na een ademsessie ervaar je vaak meer ruimte en rust in je hoofd en in je lijf.
 • In veel breathwork sessie wordt muziek gemaakt. Dit kan eraan bijdragen dat je een prachtige reis maakt door je eigen binnenwereld en rust en diepte kan ervaren.
 • Veel mensen ervaren sensaties in het lijf en dat energie weer vrij kan stromen
 • In een ademworkshop ervaar je wat de dynamiek van een groep met je kan doen. Het creëert vaak een gevoel van samen en dat je er niet alleen voor staat in wat je doormaakt.

Welke breathwork workshops zijn er?

Er zijn verschillende breathwork workshops en het is belangrijk om te kijken wat goed bij je past. Wat is je verwachting en met welke intentie wil je instappen?

 • Er zijn ademcirkels waarin je in het gezelschap van gelijkgestemden je eigen ademreis maakt. Je checkt echt even uit het dagelijks leven en is een moment voor jezelf. Een ademcirkel is een bijzondere ervaring en heel toegankelijk om te ontdekken over de kracht van jouw adem.
 • Een ademworkshop van een paar uur waarin je meer kennis krijgt over het ademhalings- en zenuwstelsel en je concrete ademhalingsoefeningen krijgt voor in je dagelijks leven. Een mooie mix van bewustwording, kennis en ervaren. Deze ademworkshop wordt vaak door bedrijven aangeboden als onderdeel van bv een vitaliteitsweek.
 • Een breathwork cursus van meerdere weken achtereen waarin je met dezelfde groep mensen toewerkt naar meer bewustzijn en kennis van de adem en meer aanwezig kunt zijn in het huidige moment. Je zet je eigen intentie voor deze langere reis zodat je meer mindfull kunt leren leven. In een meerdaagse ademcursus ervaar je meerdere ademhalingstechnieken waarmee je thuis aan de slag gaat.

Hoe bereid je je voor op een breathwork workshop?

 • Meedoen aan een ademsessie vraagt een open hart en geest. Ben je bereid om je over te geven aan het proces. Ondanks dat het fijn is om een intentie voor jezelf te stellen, kan het helpen om concrete verwachtingen los te laten en open te staan voor wat zich aandient.
 • Neem na de workshop de tijd voor zelfreflectie Geef jezelf de ruimte om de ervaring te laten integreren. Het kan fijn zijn om je ervaringen of inzichten op te schrijven.

Durf jij een diepe duik te nemen in ademwerk?

Ik hoop dat deze blog je een goed beeld heeft gegeven wat een ademsessie je kan bieden. Maar uiteindelijk is er maar één manier om het echt te ontdekken en dat is door het te ervaren. Veel mensen ervaren breathwork sessies als een unieke en transformerende ervaring en een diepere verbinding met zichzelf. Door bewust te ademen, kunnen nieuwe deuren opengaan, waarin je weer meer ruimte en vrijheid kan ervaren. De adem is een prachtige ingang als je behoefte hebt aan meer bewustwording, innerlijke rust en persoonlijke groei.

breathwork workshop utrecht