Imbolc-een periode van nieuwe groei

Wat is imbolc?

Imbolc is een Keltisch feest dat op 1 februari wordt gevierd. Imbolc is een periode van nieuwe groei. Het markeert het begin van de lente in de Keltische kalender en is een tijd van vernieuwing & hoop. De natuur ontwaakt. Imbolc is een van de vier Keltische vuurfeesten en wordt geassocieerd met de Ierse godin Brigid, de beschermvrouw van de geneeskunde, poezie en kunst.

Waarom vieren we Imbolc?

Imbolc symboliseert de overgang van de winter naar de lente. We staan stil bij de natuur die langzaam wakker wordt. De natuur is nog in rust, maar onder de grond wachten de zaadjes tot ze kunnen ontkiemen.

Imbolc – betekenissen en kernmerken

 • Lente is in aantocht
  Imbolc kondigt het einde van de winter aan en het begin van de lente. Het is een tijd waarin de dagen langer worden, de temperaturen beginnen te stijgen en tekenen van nieuw leven zich manifesteren. Het symboliseert ook de overgang van duisternis naar het licht waarbij het toenemen van het aantal zonuren wordt gevierd.
 • Voorbereiding op het zaaiseizoen
  Het markeert de tijd dat boeren zich voorbereiden op het komende zaaiseizoen. Het is een periode van hoop op overvloedige oogsten. Een vruchtbare bodem was daarin essentieel
 • Reiniging en zuivering
  Vroeger, zaten mensen tijdens de winter veel binnen, vaak met veel mensen en soms ook met dieren onder één dak. De temperatuur stijgt weer meer en het is klaar om het huis schoon te maken. Imbolc nodigt uit om jezelf en je huis te reinigen en te zuiveren. Ze zeggen niet voor niets, “een opgeruimd huis, is een opgeruimde geest”.
 • Godin Brigid
  Brigid is een keltische godin en staat centraal tijdens Imbolc. Ze wordt geassocieerd met vruchtbaarheid, genezing, inspiratie en bescherming. Een symbool dat je ziet bij Imbolc is het kruis van Brigid’s en is gemaakt van riet en stro en diende als een beschermend amulet.
 • Viering van creativiteit en vruchtbaarheid
  Imbolc staat voor creativiteit, inspiratie en vruchtbaarheid. Welke nieuwe ideeën en krachten mogen naar boven komen. Hiervoor is een vruchtbare bodem nodig. Hiervoor is liefde, rus en aandacht nodig.

Wie vieren Imbolc?

Hoewel Imbolc een traditioneel Keltisch jaarfeest is, vieren veel mensen die zich aangetrokken voelen tot de cycli van de natuur. Zelf vind ik het een mooi moment om bewust te worden van mijn eigen nieuwe cyclus. Welke zaadjes mogen de komende periode meer aandacht krijgen.

Imbolc

Wat kan jij doen om je voor te bereiden op de nieuwe cyclus?

In onze kalender starten wij op 1 januari een nieuw jaar en verwachten we vaak van onszelf dat we direct daar mee van start gaan. Net als veel dieren hebben we in deze periode behoefte aan een winterslaap. Op wilskracht gaan we dan vol aan de slag met onze nieuwe voornemens. Maar eigenlijk zijn we daar nog niet klaar voor. Misschien kun je voelen dat een maand later, al verschil uit maakt. Dat je letterlijk al meer energie voelt om nieuwe dingen te ondernemen. Imbolc is een mooi moment om je te richten op een nieuwe cyclus. Lees hieronder hoe je je hier op voor kunt bereiden.

 1. Aandacht voor jouw eigen zaadjes
  Vandaag is een mooie dag om heel bewust aandacht te schenken aan jouw eigen zaadjes. Een mooi ritueel heb ik uit het boek Jaarcirkel van Yvonne Vrijhof Ga er even rustig voor zitten en stel jezelf de volgende vragen.
  – Welke zaadjes mogen het komend jaar ontkiemen?
  – Waar wil ik meer vorm aangeven?
  – Op welke manier ga ik hier ruimte voor vrijmaken?
 2. Voorjaarschoonmaak
  Geef met Imbolc je huis een lekkere voorjaarschoonmaak. Dit geeft rust en ruimte om opgeruimd aandacht te geven aan jouw nieuwe projectjes
 3. Doe iets creatiefs
  Creëer iets dat een gevoel van vernieuwing en groei weerspiegelt. Je kunt bv gaan schilderen of tekenen of een andere manier waarop je jouw creativiteit kunt uiten.

Voel je je aangetrokken om meer in het ritme van de seizoenen te leven? In ons jaarprogramma Flow your life nemen we je een jaar mee op reis in de cyclus van de seizoenen.