Wat is een gezonde ademhaling?

We ademen de hele dag door en toch zijn we ons niet bewust van onze ademhaling. Toch ademen veel mensen verkeerd. Een gezonde ademhaling heeft invloed op heel veel processen in ons lichaam. Ongemerkt kan dit klachten veroorzaken die we niet direct linken aan onze ademhaling, zoals vermoeidheid, stijve schouders en nek of hartkloppingen. Daarom lees je hier onder de belangrijkste tips voor een goede en gezonde ademhaling.

Maar wat is verkeerd ademhalen en wat is gezond?

Liever spreek ik niet van verkeerd ademen. Je ademt immers hoe je je op dat moment voelt en dat gaat niet over goed of fout. Maar ben je gestrest? Dan zal je waarschijnlijk een snellere en oppervlakkige ademhaling hebben. Heb je een hele drukke dag gehad en geen moment rust gehad? Dan kan het best zijn dat je ‘s avonds in je bed last hebt van hartkloppingen en dat je moeilijk in slaap komt. Belangrijker is het om bewust te worden van signalen van je lichaam en nog belangrijker dat je gaat luisteren naar deze signalen.

Wat zijn signalen van niet ‘gezond’ ademen?

Wanneer weet je of je ‘verkeerd’ ademt? Niet gezond ademhalen herken je aan o.a. de volgende signalen:

  • Je ademt door je mond
  • Je bent kortademig of voelt je benauwd
  • Je hebt last van duizeligheid of bent licht in je hoofd
  • Je moet regelmatig zuchten of gapen
  • Je houdt je adem met regelmaat in of ademt onregelmatig
  • Je voelt je hart sneller kloppen ( hartkloppingen)
  • Krampachtige spieren

Als je één van bovenstaande signalen herkent, kan het interessant zijn om jouw ademhaling onder de loep te nemen. Hoe doe je dat? Hieronder vind je 3 tips voor gezond ademhalen.

De 3 belangrijkste tips voor een gezonde ademhaling

  1. Neem enkele minuten de tijd om bewust te worden van je adem. Als je iets wilt veranderen, begint het altijd bij bewustwording. Dus kies 3 momenten op een dag waarop je een paar minuten de tijd neemt om je adem te observeren. Kijk dit filmpje om te zien hoe je jouw adem kunt observeren. Je hoeft helemaal niets te veranderen. Het enige wat je doet is waar te nemen hoe en waar je adem stroomt op dat moment. Waar voel je je adem? Waar beweegt je lijf als je inademt? Waar veert je lichaam weer terug op een uitademing? Het kan zijn dat er iets verschuift in je lichaam, dat de adem zich verplaatst. Dat is geen probleem. Waarschijnlijk zal je merken dat alleen al door deze ene minuut, dat je ademhaling vertraagt.
  2. Adem door je neus Dit is misschien wel de belangrijkste tip om voor een gezonde ademhaling. Zorg dat je 99% van je tijd door je neus ademt. Je neus heeft belangrijke functies en voordelen die bijdrage aan een optimale gezondheid. In deze blog kun je lezen wat de voordelen van een neusademhaling.
  3. Adem naar je buik Je middenrif is je belangrijkste ademhalingsspier. Een buikademhaling is dus eigenlijk een middenrif-ademhaling. Door naar je buik te ademen, kan er diep in de longen worden ingeademd en kan je dus optimaler ademen. Er kan bijvoorbeeld meer zuurstof getransporteerd worden naar hersenen en je spieren. Een gezonde buikademing activeert ook het parasympatisch zenuwstelsel, wat maakt dat je meer ontspannen en rustiger voelt. Daarnaast helpt het je om meer in je lijf te zijn in plaats van je hoofd, waardoor je je beter kunt concentreren.

Een ademcoach of breathwork professional kan je helpen om weer optimaler en gezonder te gaan ademen, zodat je onbewuste klachten kunt aanpakken. Vaak heb je maar een paar adem sessies nodig om weer gezond te leren ademen en weer meer rust te ervaren.